Wat is Padel?

Padel is de nieuwe rage in de wereld van racketsporten … maar wat is het eigenlijk?

Wel, neem een beetje tennis en een paar elementen van squash en gooi het in de blender … en dan krijg je padel.

Padel onstond in 1969 in de Mexicaanse badplaats Acapulco. De bedenker van padel, Enrique Corcuera, was een rijke zakenman. Hij had thuis niet genoeg plaats om een tennisterrein te laten plaatsen, dus bedacht hij een soortgelijke sport dat kon gespeeld worden op een kleiner veld.

Aanvankelijk werd padel enkel gespeeld door de Mexicaanse elite, maar via een Spaanse vriend van Corcuera, belandde padel ook in Spanje in 1974. Sindsdien heeft het zijn weg gevonden tot heel wat landen in de wereld en is het de laatste jaren ook zeer snel gegroeid in ons land.

Padel wordt gespeeld op een rechthoekig veld van 10 meter breed op 20 meter lang dat omringd is door wanden die een combinatie zijn van glas en hekwerk. De wanden zijn er niet enkel om het spelveld af te bakenen want ze kunnen ook tijdens het spel gebruikt worden.

Het terrein wordt door een net in 2 verdeeld. Elk van de 2 speelhelften is verdeeld in 3 vlakken: een achtervlak en 2 voorvlakken (servicevlakken).

Om te spelen heb je ook een ander type racket en ballen nodig.

De puntentelling is gelijk aan de puntentelling van tennis (15, 30, 40, deuce, advantage en game) en is vaak best of 3 sets.

Aangezien de wanden kunnen worden gebruikt is kracht minder belangrijk bij padel. Dit houdt in dat deze sport door iedereen te spelen is en doordat het met 4 personen wordt gespeeld, is padel ook nog eens een zeer sociale sport.

Tennisclub de Zwaluw heeft tijdens de winter van 2020-2021 geinvesteerd om 3 padelvelden te installeren naast de bestaande tennisvelden om een ruimer aanbod te bieden voor iedereen die deze sport wil ontdekken.

Een terrein bij ons reserveren?Klik op het knop hiernaast om alles te weten te komen


Wil je nog meer weten over padel? Van uitrusting tot de spelregels?

Kijk hieronder naar de video van Tennis Vlaanderen voor een overzicht.